×
POČETNA O NAMA DOGAĐAJI VESTI PROSTOR STANARI KONTAKT KONKURS EN | SR | СР

ARHIVA DOGAĐAJA

KREATIVNI UTORAK #17: VR U GEJMINGU

U gejming industriji, VR više ne predstavlja nišu. Više od 100 VR igara je na početku 2020. godine premašilo milion dolara u prihodima, dok su top VR naslovi ostvarili prihod veći od 10 miliona dolara.

U čemu je tajna ovog vrtoglavog uspona, na koji način VR tehnologija menja/unapređuje gejming iskustvo i koja su očekivanja za budućnost?

Odgovore na ova pitanja podeliće sa nama Mihajlo Đokić, direktor niškog startapa ITC Studio koji je prepoznao potencijal i bavi se razvojem VR video igara za globalno tržište.

Online meetup je besplatan i održaće se preko ZOOM platforme. Prijavite se OVDE.

Ovaj meetup je deo projekta Startap centra "Gejming centar" koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa Evropski Progres.

Meetup organizujemo uz podršku Naučno tehnološkog parka Niš.

KREATIVNI UTORAK #16: IP U GEJMINGU I ZAŠTITA SOFTVERA

Kako da sprečiš da ti neko "ukrade" višemesečni rad na programiranju i otklanjanju grešaka u izvornom kodu tvoje video igre?

Uz malo naprednog planiranja i osnovnog znanja o intelektualnoj svojini tvoje umetničko delo može biti zaštićeno... barem iz pravne perspektive! ?

Nešto više o osnovnim vrstama intelektualne svojine - patentima, autorskim pravima, zaštitnim znakovima i poslovnim tajnama i kako da ih uspešno koristimo u zaštiti softvera reći će nam Aleksandra Vasić, asistent na predmetu Pravo intelektualne svojine, na Pravnom fakultetu u Nišu.

Online meetup je besplatan i održaće se preko ZOOM platforme. Prijavite se OVDE.

Ovaj meetup je deo projekta Startap centra "Gejming centar" koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.

KREATIVNI UTORAK #15: SCENARIO U GEJMINGU

Ko sve treba da čini jedan gejming tim?

Neophodni su programeri, tu se slažemo. Dizajneri nam omogućuju lepši prikaz. Ako želimo da promovišemo našu video igru moramo da imamo nekog ko se ozbiljno razume u marketing. Ali ako hoćemo da imamo privlačnu i zanimljivu priču, adekvatan gameplay i lojalne igrače neophodan nam je dobar SCENARISTA.

Upravo zbog toga, na našem prvom vebinaru na temu scenarija, pričaćemo sa Andrejem Korenićem, nezavisnim istraživačem, multidisciplinarnim magom, Mirkom Stojkovićem, profesorom sa FDU i velikim borcem za razvoj gejminga kod nas i Ivicom Milarićem iz Mad Head Games studija, kao predstavnikom industrije i autorom desetina HOPA igara.

Online meetup je besplatan i održaće se preko ZOOM platforme. Prijavite se OVDE.

Ovaj meetup je deo projekta Startap centra "Gejming centar" koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.

VIRTUELNI UTORAK #14

U poslednjih 10 godina VR tehnologija je počela da preuzima značajnu ulogu u raznim oblastima, zamenjujući tradicionalne načine prezentacije, učenja, upravljanja podacima, marketinga. Veliku ulogu VR je našao u industriji video igara, medicini, edukaciji, elektronici, arhitekturi, prodaji nekretnina i mašinstvu.

Pored VR uređaja postoje i MR uređaji (Mixed Reality), AR (Augmented Reality) i XP (Xtended Reality). Uporedo sa konstantnim razvojem VR uređaja, razvijaju se i softveri, odnosno endžini koji daju sve veći prostor VR uređajima u vidu softverske podrške.

O svemu ovome imaćete priliku da porazgovarate sa:

Mihajlom Đokićem iz ITC Studia koji se bavi razvojem VR video igara i
Vladanom Trkuljom, preduzetnikom koji radi na razvoju VR aplikacija u oblasti edukacije i prezentacije kulturnog nasleđa.

Prijavite se OVDE.

Ovaj događaj je podržan od strane Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte kroz projekat "Virtuelni arhitekta".

KREATIVNI UTORAK #13: GAMESPARKS

Na temu značaja backend-a u video igrama, kao domaćin trinaestog digitalnog izdanja Kreativnog utorka govoriće nam Predrag Cvetković, Game Developer u gejming studiju SOZAP. Sozap stoji iza naslova video igre Armed Heist koja ima više od 7 miliona igrača. 

Uz jutarnju kafu, Predrag će prezentovati jednostavan način komunikacije između video igre i backend-a, kao i određene specifičnosti prilikom pisanja cloud koda koji se izvršava na serverskoj strani i rezultat izvršenja prosleđuje video igri.

Online meetup je besplatan i održaće se preko ZOOM platforme. Prijavite se OVDE.

Ovaj meetup je deo projekta Startap centra "Gejming centar" koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.

KREATIVNI UTORAK #12: KAKO RAZVIJATI GEJMING STARTAP

Domaćin dvanaestog digitalnog izdanja Kreativnog utorka biće Uroš Mijalković, osnivač gejming studija Miracle Dojo. Miracle Dojo stoji iza mobilne igre KarateDo koja je na tržištu našla pravu nišu i izgradila jaku zajednicu vernih igrača uz vrlo specifičan organski marketing.

Uroš će sa vama podeliti priču o dosadašnjem putu njihovog studija i odgovoriti na sva vaša pitanja uz savete kako da uspešno razvijate jedan gejming startap.

Online meetup je besplatan i održaće se preko ZOOM platforme.

Ovaj meetup je deo projekta Startap centra "Gejming centar" koji finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.

Meetup je organizovan u saradnji sa Serbian Games Association.

KREATIVNI UTORAK #11: MARKETING U GEJMINGU

Domaćin jedanaestog digitalnog izdanja Kreativnog utorka biće Marko Dimitrijević, šef marketinga u srpsko-švedskoj kompaniji Sozap. Sozap stoji iza naslova video igre Armed Heist koja ima više od 7 miliona igrača. 

Uz jutarnju kafu, podeliće sa vama iskustvo kako plasirati i uspešno promovisati vašu video igru na svetskom tržištu.

Online meetup je besplatan i održaće se preko ZOOM platforme.

Ovaj meetup je deo projekta Startap centra "Gejming centar".

Projekat "Gejming centar" finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.

KREATIVNI UTORAK #10: GEJMING DANAS

Na kom levelu je gejming danas?

Domaćin desetog, ovoga puta digitalnog izdanja Kreativnog utorka biće Stanislav Stanković, Lead Game Designer u kompaniji EA Games.

Pridužite nam se u utorak u ispijanju jutarnje kafe, uz koju će Stanislav rado popričati sa vama i podeliti svoje impresivno internacionalno iskustvo u razvijanju video igara.

Online meetup održaće se preko ZOOM aplikacije.

Prijavite se putem sledeće forme: PRIJAVA

Ovaj meetup je deo projekta Startap centra "Gejming centar".

Projekat "Gejming centar" finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.

BIM TEHNOLOGIJA U ARHITEKTURI. GDE JE ONA POTREBNA? // ONLINE

Uticaj informacionih tehnologija na skoro sve delove svakodnevnice inspiriše nas kao stvaraoce, arhitekte, inženjere, istraživače, projektante da što dublje razumemo sadašnje pravce i metode projektovanja. 

Tim povodom Startap centar Niš u saradnji sa Studentskim parlamentom Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu organizuje online meetup o tehnologiji BIM za sve one koji bi želeli da iz „prve ruke“ saznaju više o informacionom modelovanju zgrada.

Na ovu temu govoriće: Milan Stamenković, docent Moskovskog Arhitektonskog instituta (MARHI) i član Udruženja Moskovskih Arhitekata i Albert Sumin, sertifikovani specijalista sa statusom Expert Elite u programu Autodesk Revit, BIM menadžer u Akademiji BIM (Moskva).

EESTECH CHALLENGE NIŠ 2020

EESTEC organizuje internacionalno takmičenje EESTech Challenge iz oblasti veštačke inteligencije. Cilj takmičenja jeste unapređivanje znanja studenata IT usmerenja iz oblasti veštačke inteligencije kroz seminare, radionice, video predavanja i glavni deo projekta - hakaton.

Prva runda će u Nišu početi stručnim predavanjima sa fokusom na ovogodišnju temu, a prijavljeni timovi će novostečeno znanje primeniti na 24-časovnom hakatonu. Pobednici lokalne runde će se nadmetati sa drugim evropskim timovima na velikom finalu u maju ove godine u Krakovu, gde se održava druga faza ovog internacionalnog projekta.