×
POČETNA O NAMA DOGAĐAJI VESTI PROSTOR STANARI KONTAKT KONKURS EN | SR | СР

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU PODRŠKE "ZELENA STARTAP ŠKOLA"

24.11.2022. 15:15h

Startap centar Niš, u okviru projekta "Budući gradovi jugoistočne Evrope", koji sprovode Naučno-tehnološki park Niš i Grad Niš raspisuje

JAVNI POZIV
za učešće u programu podrške
ZELENA STARTAP ŠKOLA
od 5. do 11. decembra 2022. godine

Projektom "Budući gradovi jugoistočne Evrope" inicijativa EIT Climate-KIC podržala je Grad Niš u ambicioznoj misiji da postane jedan od najboljih mogućih mesta u Evropi za život, rad i boravak, a Zelena startap škola se sprovodi kao deo ovog projekta.

Na nivou Grada su definisana 3 izazova iz oblasti klimatskih promena i zaštite životne sredine na kojima je potrebno raditi:

Inovativna rešenja i poslovni modeli u svrhu unapređenja upravljanja biorazgradivim otpadom;
Čiste, jeftine i zdrave forme individualnog, privatnog i javnog transporta;
Unapređenje energetske efikasnosti uz obezbeđivanje energetske bezbednosti i snabdevanja obnovljivom, „čistom“ i lokalno dostupnom energijom.

Kome je namenjena Zelena startap škola?

Neformalnim timovima koje čine studenti/diplomci, istraživačkim timovima i startapovima. Tim koji učestvuje u programu može da se sastoji od minimum dva do maksimum pet članova.

Koji je cilj Zelene startap škole?

Osnaživanje timova, upoznavanje sa bitnim pojmovima, metodama i procedurama sa namerom da posluži kao inspiracija svima prilikom ulaska u svet tehnološkog preduzetništva. Završnica programa, tj. hakaton se organizuje kako bismo otkrili, a onda i razvili nova inovativna rešenja koja bi doprinela rešavanju definisanih izazova iz oblasti klimatskih promena i zaštite životne sredine.

Koji zadatak imaju timovi?

Timovi koji su prošli selekciju imaće zadatak da, tokom programa i uz mentorsku podršku, rade na osmišljavanju ideja i potencijalnih rešenja na definisane izazove, do nivoa dokaza koncepta*. Po završetku škole, učesnici dobijaju sertifikate o pohađanom programu.

Završnica Zelene startap škole organizuje se u vidu 24-časovnog hakatona gde timovi rade na detaljnoj pripremi i razradi, a onda i prezentuju svoja rešenja, od kojih će 3 najbolja tima biti nagrađena. Pobednički tim dobija mogućnost da bude dodatno nagrađen ukoliko nakon završetka hakatona (rok do 23. decembra) razvije i isporuči prototip** zasnovan na nagrađenom konceptu.

Nagrade (bruto, u dinarskoj protivvrednosti):
3. mesto – 1.500 €;
2. mesto – 2.500 €;
1. mesto – 3.500 € (uz dodatnih 7.500 € po isporuci i verifikaciji prototipa).

Poziv je otvoren do petka, 02.12.2022. godine u 23.59 časova, a svi zainteresovani mogu se prijaviti putem onlajn forme za prijavu učesnika na linku.

Objašnjenja:
*Dokaz koncepta – uvid da li opisani koncept može da ima praktičnu primenu tj. da li na osnovu njega može biti razvijen proizvod. Očekuje se, pre svega, dokazana tehnološka izvodljivost - prikaz funkcionalnosti i verifikacija koncepta koji se može postići u razvoju kroz dokument koji opisuje karakteristike predloženog tehnološkog rešenja ili eksperimenta. To može biti u obliku skice proizvoda, ispisanih razrađenih karakteristika ili funkcionisanje procesa u okviru aplikacije i sl.
**Prototip – prvi, rani primerak/model proizvoda koji je razvijen u cilju testiranja samog koncepta i daljeg razvoja, odnosno usavršavanja krajnjeg proizvoda.

Javni poziv možete videti ovde.

Pravila Zelene startap škole možete videti ovde.

Program Zelene startap škole možete videti ovde.

 

 

SHARE THIS