×
POČETNA O NAMA DOGAĐAJI VESTI PROSTOR STANARI KONTAKT KONKURS EN | SR | СР

KLIMATON

04.11.2019. 10:17h

U Startap centru je 21. oktobra 2019. godine održana pres konferencija povodom održavanja hakatona Climathon.

Climathon je globalni događaj koji traje 24 časa, u organizacij Climate – KIC (najveće javno-privatno partnerstvo koje se bavi problemom rešavanja klimatskih promena kroz inovacije), podržan od strane zvanične institucije EU – Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). U pitanju je svetski događaj koji se ove godine organizuje u preko 100 gradova širom planete.

Climathon u Nišu se održava 25. oktobra u Deli prostoru u organizaciji udruženja ENECA i udruženja Proaktiv, a tema ovogodišnjeg događaja je “Da Niš prodiše”.

Na konferenciji su svoju podršku ovom projektu dale i profesorke sa Mašinskog i Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, sa nadom da će se što veći broj studenata prijaviti kako bi pokušali da dobiju rešenja problema sa kojima se grad Niš suočava u oblasti klimatskih promena i zaštite životne sredine. 

Zagađenje životne sredine kao i neadekvatno upravljanje komunalnim otpadom indentifikovani su kao ključni faktori koji direktno utiču na klimatske promene, a poslednjih godina, naročito tokom zime, Niš se bori da prodiše punim plućima. Ove probleme moguće je rešiti koristeći principe cirkularne ekonomije.

Zaključak je kratak: “Da Niš prodiše!”

SHARE THIS